tiistai 20. syyskuuta 2016

Ruusuiset peltiastiat



Äitini vanhassa alumiinikattilassa höyrykypsennettiin paineventtiilikannen suojassa ruokaa kahdessa kerroksessa. Se on eläköitynyt keittiöstä. Eikä isossa nokkapannussa enää lämmitetä jouluglögiä joukolle. Pannu kun alkoi nokan liitoskohdasta annostella juotavaa ihan omin päin.


Vaatteiden, liinavaatteiden ja tavaroiden kuvittaminen ja nimikointi printteriä työkaluttaen on huisin kivaa. Ja paljon joutuisampaa kuin perinteisin tekniikoin: sabluunoin, maalaillen, koruommellen. Printtereitä olen ikiajat hyödyntänyt tekstiileihin kuvansiirtokalvoin ja koville pinnoille koulumuovilla tulosteita pinnoittaen ja kiinnittäen.

No nämä peltiastiat olivat jo nokka kohti roskista kun päätinkin kokeilla niiden kylkiin vähän toisenlaista kuvansiirtoa. Kuva laserprintataan halutun kokoisena ja peilikuvana. Liika paperi reunoilta leikataan pois. Kuvapuolelle, kuvan päälle, levitetään anteliaasti erikeeperiä ja liimataan sillä kuvan paikalleen. Sitten pitää hoppuilematta odottaa liiman kuivumista. Kun liima on varmasti kuivunut (seuraavana päivänä sisätiloissa tai tai muutaman tunnin kuluttua ulkona, kevyessä kesätuulessa auringon paistaessa). Kuva ei liiman kuivuttua vielä kovin koristeelliselta näytä. Se on vain valkoinen paperipläntti. Mutta sieltä se kuva kyllä löytyy, kun pläntti kastellaan ja sormella hierotaan kuvaa peittävä paperi pois. Vähän kerrallaan paperi rullautuu irti pikkuisina nöyhymakkaroina. Hommassa löytyy tehdessä sopiva sormituntuma. Liian kova käsittely irroittaa kuvaakin. Jos kuivuneessa kuvapinnassa näkyy vielä valkoista paperia, sen voi kostuttaa uudelleen ja kutitella pois. Lakka viimeistelee pinnan ja suojaa kosteudelta. Sisäkäytössä kauniin kiillon ja syvemmät värit saa ihan vaan valkoisella tuikkukynttilällä, jolla hangataan kuvapinta kuin liidulla värittäen. Sitten vaan sulatellaan steariini kauniiksi tukankuivaajalla lämmittäen.

Graphics Fairy on koonnut monia mustesuihkulla tai laserilla toimivia kuvansiirtotekniikoita erilaisille pinnoille, in english, tässä.

Minä käytin ruusuja ja lemmikkejä -kildekuvaa erikokoisina printteinä. Tässä ruusuiset peltiastiat juuri valmistuneina:
Ja tältä ne näyttävät nyt, oltuaan kaksi vuotta ulkona, ihan suojaamattomina, kaikissa tuulissa, tuiskuissa ja sateissa:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti